top of page

Dette bør du vite om menstruasjonssyklusen din!

Du kan se på syklusen din som en klokke: kl 12.00 får du mensen, og den varer mellom 3 til 7 dager. I 7-10 dager har du follikkelfasen- her starter du på bånn i hormonnivåene, men stiger jevnt og trutt med østrogen og testosteron. Deretter får du eggløsning og den varer bare i 3-4 dager. Dette er det fertile vinduet hvor du faktisk kan bli gravid. Etter eggløsning begynner lutealfasen, og varer i 10-14 dager- og som egentlig blir delt inn i to deler. Første halvdel bærer preg av den gode følelsen og energien fra eggløsningsfasen, mens andre halvdel er der det innovervendt fokuset og PMS dukker opp.


Kort forklart:

Follikkelfasen er en god periode for å få ting gjort, eggløsning er der du føler deg mest attraktiv og utadvendt, mens lutealfasen er mer en innover fase, og en slags "nesting" tid for kroppen mtp en potensiell graviditet. Menstruasjon er som en liten sorg for kroppen; det ble ikke noe barn denne runden heller. Og vi føler oss gjerne litt "Blue".


Under bildet går jeg i dybden på hver fase, hva som skjer hormonelt, hvordan kroppen føles, hva slags trening og mat som er optimalt, og hva slags sex du kan like/ha behov for.


FOLLIKKELFASEN: 7-10 dager


Den overordnede hormonelle effekten på hjernen er en åpenhet for nye ting, kreativitet og nye begynnelser. Hva vil du ha mer av i livet ditt? Hvor kan du sette dine intensjoner? Fra Kinesisk medisin tilsvarer denne fasen vår indre VÅR. Tenk utvidelse, spire og gro.


HORMONER: Hypothalamus sender signaler til hypofysen om å frigjøre follikkel-stimulerende-hormon (FSH) til eggstokkene og gir så beskjed om å gjøre seg klar for å frigjøre egg. Flere egg (follikler) vokser og klargjør seg. Østrogen øker for å gjøre livmorveggen tykkere for å kunne ta i mot et egg.


KROPP: Din fysiske energi øker i denne fasen- og du kan innimellom føle deg rastløs. Det er lite til ingen utflod, men det vil øke frem mot eggløsning og er gul/hvit i fargen og klissete i tekstur.


LIVSSTIL: Kreativitet og nye begynnelser. Vi spirer og gror i denne fasen og du kan fokusere på givende prosjekter i hus/hjem eller på jobb. Brainstorming og mentale oppgaver er en god ting å ta nå- da du har lettere for å løse problemer eller utfordringer og se ting fra en annen vinkel. Din fysiske energi vokser mot sin høyde i denne fasen - du er mer utadvendt og mottakelig for sosiale sammenkomster. Det er i denne uka du bør takke ja til fest! Du er åpen for nye ting, kanskje du kan prøve noe du aldri har gjort før?


TRENING: Ut av komfortsonen og prøv noe nytt! Du tåler mer og mer i denne fasen så intensitet og styrke kan øke.


MAT: Kroppen vil ha mer lett mat, som støtter leverfunksjoner og metabolisme.

Frisk og lett mat vil gi en følelse av mer energi i denne fasen. Det er her hormonnivåene begynner å stige og vi spirer. Plantebasert mat som ligner kroppens naturlige østrogen. Eks. salater, grønnsaker (bønner, squash, gulrøtter), lite fett proteiner (kylling, ørret), spirer og næringsrike korn som f.eks havre. Maten du spiser i denne fasen setter standaren for eggløsningsfasen. Fermentert mat.


SEX: østrogen, testosteron og progesteron nivåene er på det laveste nå, men øker jevnt og trutt frem mot eggløsning. Dette betyr at din sexlyst kan være på det laveste også.

Ha mye fokus på den innledende opphisselsesfasen. Slik at du kommer til et stadiet der dere begge har en mental lyst og et fysisk begjær- som f.eks nok glid. Dette betyr mye berøring, massasje og ikke-penetrerende forspill (uavhengig om du er alene eller med partner).Vår - utvidelse, spire og gro, bryte ut av gamle mønstre. Nye begynnelser.