top of page

Puster du?

Oppdatert: 4. sep. 2022


P U S T

——————————————————

Å bli mer bevisst på pusten din er noe av det viktigste du kan gjøre for å skape mer ro og redusere spenninger i kroppen din!

Det er viktig vite at å arbeide med pusten din ikke handler om å lære noe nytt. Tvert i mot! Det handler om å få tilgang til det som ligger begravd i underbevisstheten din, slik at du kan forstå deg selv enda bedre. Det er av avgjørende betydning at du husker hvordan du kan lytte til kroppens iboende intelligens.


Ved å puste ned i magen, og bruke diafragma(pustemuskelen), og å senke brystkassa, så hjelper vi nervesystemet vårt til å roe ned.

Hvis du ser for deg kroppen din som en stekeplate, så er det helt innafor å skru på full guffe- for å få ting til å skje!


Det er her vi f.eks løper til bussen, trener, er på jobb/skole, er forelska eller gruer oss til en presentasjon, eller rett og slett har litt for mye å gjøre på en gang. Dette kan også være når vi står i store, følelsesmessige situasjoner, som f.eks dødsfall, brudd, jobbytte, få barn. Stekeplata kan også skrus på full guffe ved fysiske påkjenninger, som skade og sykdom. Men når situasjonen er over og du er ferdig med den akutte fasen, så må vi jo skru av plata!


Veldig mange av oss gjør ikke dette, kanskje vi skrur ned litt, men sjeldent helt av- vi har jo så mye å tenke på- blir utsatt for- plikter- mye stimuli.. så kroppene våre, og huet, blir så slitent. Sikringa kan gå, eller verre, eksplodere, og kroppen den sier stopp... Så hvordan kan vi hjelpe oss selv med å «skru av plata»?

Vel, en ganske viktig del av det å skru av plata er pusten, og pusten er et magisk verktøy! Dyp pust, helt ned i magen kan være en utfordring om man har vært anspent lenge, da anbefaler jeg å oppsøke en terapeut som jobber med diafragma, og praktisere yoga med en dyktig lærer som går i dybden på pusteøvelser.


En annen ting man også kan gjøre for å skru av plata er å bli bevisst sine egne tanker; «hva slags tanker og følelser er det som gjør at plata mi står på»? Det å bli bevisst sin egen kropp og sine tanker og følelser kan være en utfordrende prosess.

Prøv selv!

Legg deg ned på gulvet, i sengen eller i sofaen din. Legg deg komfortabelt og rett opp i klær, kroppsdeler eller andre ting som kan være forstyrrende. Bruk gjerne litt tid på å kjenne etter at du faktisk ligger godt!


  • Først skal du bare legge merke til pusten din, uten å dømme eller bryte inn, bare observere. Hvordan kjennes den ut? Rask, dyp, grunn, rolig?

  • Deretter bryter du inn i pusten og prøver å puste bare ned i magen. Brystet skal få lov å være i fred og ubevegelig. Men utvide pusten ned i magen, ut til sidene, bak i ryggen. Så stort du bare kan - uten å hjelpe til med brystet ;) 5 ganger.

  • Slipp opp og observer den spontane pusten igjen, den som bare skjer av seg selv.

  • Når du er klar kan du bryte inn i pusten igjen, men denne gangen skal du kun puste inn i brystet - gjøre brystkassa stor på innpust, ut til sidene, oppover, bakover, fremover. Og slipp pusten helt ut! 5 ganger.

  • Observer. Hvordan opplevdes dette? Kjente du forskjell på å puste i magen eller brystet? Hvordan kjennes det ut nå etter dype og bevisste pust?


Denne puste/bevissthetsøvelsen kan du gjerne gjøre flere ganger!


Når du roer helt ned kan det bli ubalanse mellom det mentale og det fysiske nivået. Å bli rastløs når du roer helt ned er helt normalt fordi kroppen din er vant til et annet tempo. Du kan da få kroppslige sensasjoner som f.eks; rastløse ben, høy puls, rask/overfladisk pust, indre uro.



Dette er en vanlig grunn til at mange syns det blir ubehagelig/kjedelig/ vanskelig å drive med pusteøvelser, yoga, stretching eller andre øvelser der man «sjekker inn» på kroppen!


Hver dag jobber jeg med mennesker som lærer seg å «logge på seg selv» og det er fantastisk å se hvor fort endring kan skje når vi begynner å legge til rette for det 🙏🏼


Hos meg på Spireklinikken er det rom for det ubehagelige, vi adresserer både kropp og sinn, du blir kjent med kroppen din på en ny måte og lærer å lytte og møte deg selv med vennlighet - enten på benken eller på en av mine klasser. Alltid med veiledning i pusten.




Du er hjertelig velkommen!

Varm hilsen fra Isabelle


NB: Det er viktig å merke seg at hyppige episoder med kortpustethet eller plutselige, intense pustevansker kan være tegn på et alvorlig helseproblem som trenger legehjelp. Du bør diskutere eventuelle pusteproblemer med legen din.

Cafe.png
bottom of page